Skip to content Skip to footer

Istoric

Prima echipă din România

Dinamo este prima echipă din România care s-a calificat în semifinalele Cupei Campionilor Europeni (ediţia 1983-1984) şi în semifinalele Cupei Cupelor (ediţia 1989-1990).

1948

Dinamo a luat naștere în mai 1948 când Unirea Tricolor București, o echipă din prima ligă, care fusese preluată în luna ianuarie a aceluiași an de către Ministerul Afacerilor Interne, a fuzionat cu Ciocanul București (fostă Maccabi București) din Divizia A. Până la încheierea acelui sezon, cele două echipe din prima ligă erau cunoscute sub numele de Dinamo A (Ciocanul) și Dinamo B (Unirea). După terminarea sezonului, Dinamo B a retrogradat, iar după un an, când a revenit în Divizia A, a fost mutată la Brașov, apoi la Cluj-Napoca și, în cele din urmă, la Bacău, stabilind astfel bazele echipei FCM Bacău din viitor.

Primul titlu de campioană

În anul 1955, echipa Dinamo a câștigat pentru prima dată titlul de campioană. În toamna anului 1956, echipa a debutat în Cupa Campionilor Europeni, competiție înființată cu un an în urmă, devenind astfel prima echipă românească participantă în cupele europene. În meciul de debut, desfășurat la 26 august 1956 în fața a 32.000 de spectatori, Dinamo a învins echipa Galatasaray cu scorul de 3-1. Ulterior, Dinamo a pierdut meciul de la Istanbul cu scorul de 1-2, dar s-a calificat în turul următor. În acel an, Dinamo a pierdut titlul național și a intrat într-un declin până în 1959, când a reușit să obțină un nou titlu de campioană. În schimb, echipa a câștigat Cupa României, învingând echipa Minerul Baia Mare cu scorul de 4-0. În 1961, Dinamo a obținut locul al doilea în clasament.

Anii de glorie: '80

În perioada cuprinsă între anii ’81 și ’89, echipa de fotbal Dinamo București a avut un parcurs impresionant. În Cupa UEFA, au obținut victorii notabile împotriva unor echipe precum Levski Spartak Sofia și Inter Milano. În campionatul național, au câștigat titluri importante și au reușit să ajungă în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, unde s-au confruntat cu puternice formații precum Liverpool FC și Aston Villa. De asemenea, au adăugat în palmaresul lor și Cupa României, iar în competițiile europene au avut prestații remarcabile. Dinamo București a fost o forță de luat în calcul în această perioadă, obținând rezultate remarcabile atât pe plan intern, cât și în arena internațională.

 

Deceniul 2000-2010

Începutul noului mileniu a adus succes echipei Dinamo, care a reușit să câștige Cupa României de cinci ori în perioada 2000-2005. Cu toate acestea, visul de a câștiga Liga Campionilor a rămas neîmplinit pentru Dinamo. În ciuda faptului că au obținut titlul în 2004, echipa a întâmpinat ghinion în preliminariile Ligii Campionilor, pierzând împotriva lui Manchester United. În sezonul 2005, Dinamo a reușit să se califice în grupele Cupei UEFA, dar nu a reușit să ajungă în primăvara europeană. În următorii ani, performanțele echipei în cupele europene au fost modeste. În sezonul 2006-2007, Dinamo a câștigat titlul de campioană a României, dar nu a reușit să se califice în grupele Ligii Campionilor. În sezonul următor, au fost eliminați din competițiile europene și au terminat pe locul patru în campionat. În sezonul 2008-2009, Dinamo a fost eliminată din Europa League și a ocupat locul trei în campionat. Abia în sezonul 2009-2010, echipa a revenit în grupele Cupei UEFA, dar a înregistrat rezultate slabe și a terminat pe locul 6 în campionat.